Hooggevoelig en overgevoelig, en waarom het belangrijk is ze uit elkaar te houden

Bij een hooggevoelig mens komt alles via de zintuigen harder binnen, dan bij andere mensen.
Je kunt hooggevoelig zijn voor geluid, geur, tast, smaak, beeld, en je eigen gevoelens en de gevoelens van anderen. Over dat laatste gaat deze blog.

Gevoelens voel je heftiger en intenser dan anderen, en je voelt hoe een ander zich voelt. 

Gevoelens voel je heftiger en intenser dan anderen, dat is fijn als het mooie en fijne emoties zijn, en minder fijn, als het pijnlijke emoties zijn. Daarbij komt dat we in een maatschappij leven die de zogenaamde negatieve emoties zoals angstig of boos zijn, afwijzen. Waardoor we onze eigen gevoelens af gaan wijzen.

En je voelt hoe een ander zich voelt, ook al doet die zich anders voor
Dat is fijn omdat je dan makkelijk aansluit op hoe het echt gaat met de ander. En het kan lastig zijn als je nog niet kan onderscheiden welk gevoel van jezelf is, en wat van de ander is. Want de gevoelens van een ander, en die van jezelf zijn allebei voelbaar in je eigen lichaam.

Wat is dan overgevoeligheid?

Overgevoeligheid ontstaat als we ervaringen niet verwerken. Ieder kind ontwikkelt overlevingsmechanismes. Dat klinkt negatiever dan het is. Het is in feite een mooi mechanisme.

Als kind kan je lichaam de heftigere dingen die je meemaakt niet handelen. En als vanzelf treedt dan een zelfbeschermingsmechanisme in werking. Bijvoorbeeld als een kind zich even alleen voelt of afgewezen voelt, kan dat gevoel zo heftig voelen, dat dat als vanzelf weggestopt wordt.

Het lastige is, dat als we ouder worden, we nog steeds onbewust geloven dat we emoties niet kunnen handelen. We stoppen nog steeds gevoelens weg, gewoon omdat we dat gewend zijn. Het gaat vanzelf.

Echt weg zijn ze dan niet. Gevoelens gaan pas uit ons lichaam, als we ze verwerkt hebben, als we ze doorvoeld en doorleefd hebben.

 

 

 

 

 

Als er iets heftigs gebeurd

Dus als er iets heftigs gebeurt schieten we vaak in die mechanismes. We schieten dan automatisch naar het denken, willen begrijpen, willen weg hebben, willen voorkomen en de ander willen veranderen.

Dit mechanisme hebben we allemaal in mindere of meerdere mate. Als je hooggevoelig bent, zal dat mechanisme sterker aanwezig zijn. Als je veel nadenkt en piekert, kan het dus zijn dat je gevoeliger bent dan andere mensen.

Ongevoelig voor je eigen emotionele pijn

In feite kun je ‘ongevoelig’ zijn voor je eigen pijn, je hebt er geen contact mee, het lijkt er niet te zijn.  Behalve in situaties waarin de pijn ineens hard omhoog komt. Iemand zegt wat tegen je, en dat raakt je hard op die oude pijn. Waardoor je boos wordt op de ander, of je slikt het in. Maar dat is dan een overgevoelige reactie.

Een voorbeeld. Als je als kind het gevoel kreeg dat je ‘teveel’ was, omdat je voelde dat je moeder het eigenlijk te druk had met 4 kinderen, kun je extra sterk reageren op bepaalde gebeurtenissen. Je voelt je dan snel teveel. Dat is dan een overgevoelige reactie.

Waarom is het dus belangrijk om die twee uit elkaar te houden?

Als we vanuit onze oude pijn reageren, zien we de ander niet, we reageren heel sterk op iets wat de ander niet zo bedoeld heeft. En als het wel min of meer zo bedoeld is, reageren we vanuit die oude pijn, te heftig. Onze reactie staat niet in verhouding tot wat er gezegd en bedoeld wordt.

Als we vanuit onze hooggevoeligheid reageren, zien we de ander juist wel. We voelen zuiver aan wat de ander voelt, als onze eigen pijn er niet meer tussen zit. We reageren juist in zuivere afstemming op de ander.

Dat weten, dat verschil leren ontdekken bij jezelf, is erg fijn. Als je alsnog oude ervaringen gaat verwerken, ga je je vrijer bewegen omdat je niet meer alles hoeft te voorkomen. Je bent minder bang voor afwijzing omdat je dat gevoel zelf kan verwerken en weet dat het iets in jou is wat aangeraakt wordt. Je hebt geleerd om gevoelens als een energie door je heen te laten gaan. De energie stroomt weer door, je zet je emoties niet meer vast.

Als je dit gaat zien en ermee aan de slag gaat, ontstaat diepe mooie verbondenheid met jezelf én met de ander. En daar verlangen we allemaal naar…

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.